Algoritmii motoarelor de căutare

Vorbim despre algoritmii Google. Un termen extrem de important în promovare online: algoritmii motoarelor de căutare. Şi vom lua ca exemplu algoritmii Google. Algoritmii Google sunt probabil cei mai importanţi. Tocmai de aceea luăm ca referinţă aceşti algoritmi pentru a exemplifica principii importante ale motoarelor de căutare. Dar nu aşteptaţi de la acest articol soluţia. Algoritmii Google reprezintă probabil cel mai mare secret al celebrului motor de căutare. Şi, în mod similar, nu veţi găsi vreodată o „carte” cu algoritmii Google, Yahoo sau Bing. La un curs cu unul dintre angajaţii Google am deschis acest subiect. Nimeni nu ştie algoritmii Google. Cu atât mai mult cu cât aceştia se adaptează frecvent la obiceiurile umane. Pe scurt: algoritmii Google sunt rezultatul dezvoltării cercetărilor ce se bazează pe comportamentul uman în mediul online. Din acest motiv, putem afirma cu siguranţă că algoritmii motoarelor de căutare sunt impuşi de conţinut, de „content”. De ce? Pentru că algoritmii ţin cont de rezultatele furnizate de spideri. Acei mici boţi, google-boţi, roboţi ai limbajelor de programare ce se adaptează permanent la obiceiurile de consum de internet ale omului.

În mod normal, termenul de „algoritm” ne duce cu gândul la științele exacte. Presupune un set de valori, norme, cifre pe care le-am utiliza într-o analiză matematică. Algoritmii Google sau „Google algoritms” sunt la fel: principii ştinţifice ce constituie baza de calcul, reperele. Sunt repere ce stau chiar la baza unor teoreme esenţiale pentru promovarea online. Spre deosebire de teoremele obişnuite din geometrie sau din algebră, aceşti algoritmi produc efecte clare. Dar, spre deosebire de algebră şi geometrie, teoremele SEO, susţinute de algoritmi, au doar rezultate şi principii impuse prin calificări. Fără cifre, fără metode de calcul specifice.

Algoritmi Google

Algoritmii Google, ca rezultat al unei teoreme, reprezintă repere şi principii ce sunt luate în calcul pentru a avea un rezultat în promovarea online. Dar pentru aceşti factori determinanţi nu există ca cifre, parametrii sau reguli. Există doar rezultatul. Ce poate fi pozitiv, negativ sau inexistent. Vorbim despre o ştiinţă cu repere dinamice, cu factori ce se modifică permanent. Sau, mai exact, SEO şi implicit promovarea online nu sunt considerate încă o „ştiinţă” de sine stătătoare. Cu toate acestea, algoritmii motoarelor de căutare reprezintă principiile de bază pentru prezenţa şi dezvoltarea web.

Bun, probabil vă întrebaţi: ce reprezintă totuşi şi ce principii au la bază algoritmii motoarelor de căutare. Nu există un răspuns clar, aritmetic, bazat pe un calcul clar. În acest moment, după algoritmii utilizaţi în ultimii ani, se poate spune cu certitudine un singur lucru: conţinutul este rege. Contentul, conţinutul este regele iar promovarea online, advertorialele şi link-building-ul reprezintă regina.

Despre algoritmi Google

Înainte de a prezenta principalii algoritmi dezvăluiţi până în prezent de Google este necesar să facem câteva precizări. Algoritmii nu sunt, aşa cum v-aţi aştepta, repere bine stabilite pentru ce trebuie să faceţi în promovarea online. Algoritmii Google au fost dezvăluiţi pentru a prezenta mai degrabă ce nu trebuie să faceţi. Cu anumite repere, pentru ce se recomandă să faceţi. Pentru a vă da un exemplu: nu trebuie să supraoptimizaţi. Şi, în acelaţi timp, trebuie să vă concentraţi pe calitatea, unicitatea şi consistența conţinutului. Înţelegând prin conţinut produsul complex editorial pentru online: text, foto, video. Toate acesta cu elemente complete de tip titlu, descriere alternativă şi descriere de conţinut. Pe scurt: conţinut text, foto şi video cu taguri, descrieri alt(ernative) şi metataguri legate coerent şi sincer de conţinut.

Perspective algoritmi Google

Până în acest moment, respectiv mai 2018, sunt cunoscuţi opt algoritmi principali prezentaţi de Google. Şi vom încerca să conturăm aceşti algoritmi Google, în ordine cronologică. Totul pentru a înţelege, conform celor scrise mai sus, reperele cunoscute pentru ce este bine să faceţi şi, mai ales, pentru ce nu este recomandat să faceţi în promovare online. Vom prezenta în acelaţi timp un curs despre promovarea online, cu caracter general, despre importanţa pe acare o au aceşti algoritmi Google.

Aproape în fiecare zi, Google aduce modificări la algoritmii generali pe care îi utilizează pentru a stabili poziţia, rangul (rank-ul) website-urilor. Unii dintre aceşti algoritmi urmăresc doar reglaje fine. Altele „scutură” serios prezenţa pe internet şi mai ales în SERP (Search Engine Resulte Page). Ceea ce vom prezenta în continuare nu o să vă ofere răspunsul complet despre „minunaţii” algoritmi Google. Dar veţi primi informaţii importante despre modificările permanente şi despre penalizările de care puteţi „beneficia” dacă nu respectaţi principiile impuse deja de cei opt algoritmi Google existenţi. Acestea fiind spuse, să trecem la descrierea de bază pentru principalii algoritmi Google.

Algortimi Google Panda

Algoritmul Panda

În anul 2011 a apărut prima lovitură Google. A fost implementarea primului algoritm esenţial, principal sau cum vreţi să-i mai spuneţi. Este vorba de celebrul algoritm Panda. Cel care a revoluţionat tot ceea ce înseamnă un proces de promovare online. Data oficială pentru lansarea Panda este 24 februarie 2011. O dată marcată cu negru de foarte mulţi posesori de website-uri care până în acel moment au derulat procese de optimizare excesivă fără legătură cu conţinutul website-urilor. Pur şi simplu cei care s-au axat pe a aduce zeci, sute de linkuri pe cuvinte cheie spre site-ul lor. În cele mai multe dintre cazuri aceste cuvinte cheie pe care se realizase supraoptimizarea nu aveau legătură cu conţinutul real al site-urilor optimizate.

Pe scurt: Panda a penalizat conţinutul duplicat, conţinutul plagiat, spamul de linkuri, excesul de taguri şi cuvinte cheie. Vorbim despre prima şi cea mai mare penalizare generată de un algoritm Google ever: PANDA.

Cum funcţionează algoritmul Panda

Una peste alta, Panda a lovit. Dar a păstrat în continuare repere esenţiale. A impus primele reguli de bază, primul articol de lege din „constituţia” promovării online. Cum a funcţionat (şi încă este aplicat) algoritmul Pnda? Algoritmul Panda a desemnat un aşa-numit „scor de calitate” pentru paginile web. Începând de atunci, din februarie 2011, acest scor a devenit reper important pentru stabilirea rangului de pagină (page ranking).

Iniţial, Panda a fost mai degrabă un filtru şi mai puţin reper pentru rangul paginilor. dar în ianuarie 2016 a fost încorporat oficial în nucleul algoritmului Google. Regulile impuse de Panda sunt în continuare în vigoare şi reprezintă unul dintre primele articole principale din „Constituţia Google”, din legea fundamentală a acestui principal motor de căutare.

Cum să respectăm acest prim algoritm de bază al Google? Să ne ferim de conţinut duplicat, de conţinut fără relevanţă, de conţinut supra-aglomerat cu cuvinte cheie. Aşadar: pentru a evita o penalizare Panda aveţi mare grijă la unicitatea şi la calitatea conţinutului. În situaţia expresă în care aveţi un magazin online şi conţinutul (text) este impus de informaţii ce pot apărea şi pe alte site-uri folosiţi date suplimentare. În speţă, la textul pe care îl utilizaţi (şi ce poate fi regăsit ca descriere produs şi pe alte site-uri) utilizaţi fotografii cu elemente title, alt, descriere unice. Şi, peste toate, aveţi grijă de gestionarea procesului de link-building. Poate fi extrem de eficient sau vă poate aşeza comod la fundul găleţii online printr-o promovare greşită.

Algortimi Google Penguin

Algoritmul Google Penguin

Un nume frumos, prietenos, pentru un algoritm ce a dat cu barda în site-urile incorecte. Este probabil al doilea articol important în „Constituţia”, legea de bază a Google. Din nou, un algoritm ce îşi face efectul şi în prezent. Un algoritm pentru motoarele de căutare ce a fost impus şi de Yahoo şi Bing. Vorbim despre corectitudine în promovare online. Pinguinul te trimite în „sand box-ul” motoarelor de căutare iar aeastă gâscă prietenoasă îmbrăcată în frac nu iartă.

Algoritmul Google Penguin a fost lansat pe 24 aprilie 2012. Eu îmi aduc aminte de acest algoritm impus de principalul motor de căutare pentru că în dimineața de 25 aprilie 2012 mai multe site-uri ale mele, lidere în SERP, nu mai existau în top. Am crezut iniţial că am eu o problemă cu calculatorul, cu browserul. În scurt timp mi-am dat seama că site-urile mele, promovate pe cuvintele cheie pe care erau lidere în SERP, erau în coşul de gunoi al Google. O palmă, sau mai degrabă un şut în cu* de la Google.

Ce penalizează algoritmul Google Penguin? A penalizat şi o face în continuare linkurile promovate prin spam. Sau, mai pe înţelesul tuturor, supraoptimizarea. Mai exact, optimizarea pe cuvinte cheie ce trimit spre un website ce nu are legătură de conţinut cu optimizarea. Orice website supra-optimizat sau „over-optimized” cu un text ancoră sau element title fără absolut nicio legătură cu textul, cu conţinutul, au fost de atunci şi sunt în continuare penalizate.

Algoritmul Penguin are un singur scop: declasarea oricărui website promovat incorect. Sau, aşa cum specifică Google, promovare online „manipulaitvă”. Totul pentru a evita promovarea incorectă, direcţionarea utilizatorilor online prin metode incorecte de promovare. Pentru webmasterii care au simţit acest algoritm a fost o lecţie usturătoare.

Ce este de reţinut: spre deosebire de Panda, algoritmul Penguin lucrează aproape imediat, în timp real. Începând cu finalul anului 2016, Penguin a devenit parte integrantă din algoritmii Google de bază. Face parte din nucleul Google. Despre cum evităm încălcarea Penguin vom vorbi într-un articol separat.

Google Hummingbird

Algoritmul Hummingbird de la Google

Algoritmul Hummingbird poartă la rândul său o denumire „prietenoasă”. Cea mai mică pasăre din lume a devenit denumire şi termen esenţial în algoritmii Google. Şi, fără a avea acelaşi nume, acest algoritm este impus de ceva vreme şi de Yahoo şi Bing. Vorbim aşadar de algoritmi pentru principalele motoare de căutare. În traducere liberă, Hummingbird înseamnă „pasărea colibri”. Trecând peste simbolul prietenos, putem spune că pasărea colibri, adică Hummingbird, „culege nectarul” trecând repede de la un wesite la altul. De fapt „culege” informaţia, coţinutul, ca importanţă. Acolo unde – sau de unde- nu are ce culege, fiind trimisă de linkuri, pasărea colibri nu mai trece. De fapt, acele website-uri pe unde Hummingbird nu „zăbovește”, deşi promovarea de linkuri a trimis-o acolo, nu mai sunt luate în considerare. Şi, mai mult decât atât, sunt penalizate. Este exemplu plastic pentru a explica cum funcţionează Hummingbird.

Data de lansare pentru Hummingbird este 22 august 2013. Algoritmul penalizează excesul de cuvinte cheie şi conţinutul de slabă calitate, contentul copiat, conţinutul fără relevanţă. Hummingbird ajută Google să stabilească relevanţa unui link în urma căutărilor. Să interpreteze corect legătura între termenul căutat şi relevanţa paginii la care se ajunge. Este legătura între search query şi SERP. Ceea ce se afişează în SERP este necesar să aibă legătură, prin calitate de conţinut, cu căutarile utilizare în search query. Ce nu are suport şi legătură reală între search query şi SERP este penalizat. Pe de altă parte, conţinutul bun, bine optimizat, este încurajat în ierarhia SERP pentru conţinutul de calitate. Ce reper important avem? Bunce rate, sau rata de respingere, obişnuinţa utilizatorului, modul în care vizitatorul consideră că a ajuns la un conţinut relevant prin „zăbovirea” pe acel link, pe acea pagină de internet.

Funcţionare algoritm Hummingbird

În mod pozitiv pentru Hummingbird, în situaţia în care utilizatorul ajunge pe pagina de destinaţie, în urma căutării, dacă aceasta are un conţinut relevant, această pagină este favorizată. În plus, pagina este urcată ca rang în SERP chiar şi pe termeni de căutare pentru care nu a fost optimizată. Asta dacă respectivii termeni sunt integraţi în conţinut şi au relevanță pentru utilizatorul care a ajuns (landing), a aterizat pe acea pagină web. Se întâmplă şi pentru expresii sinonime pe care spiderii motoarelor de căutare îi identifică şi îi determină ca fiind semnificante pentru conţinut.

În condiţiile în care termenii cheie, cuvintele de căutare, rămân în continuare importante pentru optimizarea căutărilor, Hummingbird asigură un rang pozitiv (page rank) chiar şi pentru expresii sinonime sau tangenţiale. Asta se întâmplă pentru că spiderii au evoluat. Şi pot decela expresii sinonime, presupuse semantic egale în index, termeni adiacenţi, tangenţiali de căutare.

Important de reţinut: Hummingbird urcă sau coboară un site în SERP. Îl aşează sau îl elimină în răspunsurile la căutările pe motorul de căutare Google funcţie de relevanţa termenilor regăsiţi în conţinut.

Google pigeon

Algoritm Google Pigeon

Un algoritm de căutare lansat de Google pe 24 iulie 214 în SUA. Acelaşi algoritm Google a fost lansat pe 22 decembrie 2014 în Marea Britanie, Canada şi Australia. Apoi a devenit efectiv şi pentru Europa, inclusiv România. Ca de obicei, şi acest algoritm al motoarelor de căutare are o denumire prietenoasă. Pigeon înseamnă „porumbel”. Şi cum porumbelul a reprezentat prima metodă rapidă de comunicare la distanţa, în mod similar, folosind această pasăre a păcii, Google a instituit un termen pentru un alt important algoritm al motorului de căutare.

Ce ţinteşte acest algoritm? Din nou, importanţa şi relevanţa conţinutului. În mod clar, distinct de această dată. Dar în acelaşi timp ţine cont de optimizarea SEO atât on-page cât şi off-page. Este algoritmul care a impus relevanţa unor advertoriale bine scrise şi a unui proces de link-building de calitate. Peste toate acestea, Pigeon ţine cont de locaţia, de locul geografic al unui website. Într-o relevanţă de căutare Pigeon aduce „mai în faţă”, în SERP, un website din aceeaşi ţară, judeţ, oraş cu utilizatorul care realizează o căutare. Altfel spus, chiar pentru un termen general, Google pune în faţă, în top SERP, site-ul ce îţi este mai aproape din punct de vedere geografic. Pigeon introduce, pe lângă alţi parametrii, importanţa locaţiei, a poziţiei geografice ce este impusă de serverul ce găzduieşte un website.

Site-ul, pagina primesc un rang în plus funcţie de poziţia geografică faţă de utilizatorul ce realizează o căutare în „search query”. Spre exemplu, dacă veţi realiza o interogare în search query cu expresia „preţ piersici” Google o să vă preznite cu prioritate un website din România ce vinde piersici. Pentru a avea succes este necesar să vă concentraţi în primul rând pe optimizare SEO on-page. Adică pe conţinut, pe relevanţa contentului, pe construcţia internă a website-ului.

Algortimi motoare de cautare

Algoritmi Google secundari

Deşi vorbim despre algoritmi secundari Google nu înseamnă că aceştia nu sunt importanţi. Într-o „luptă la baionetă” cu alte website-uri aceşti algoritmi fac diferenţa. Sau, mai exact, vă ridică sau vă coboară poziţia în SERP în comparaţie cu competitorii direcţi. Pentru că în online vorbim de competiţie. Şi aceasta este dusă de obicei la vârful top-ului SERP. Avem deja patru algoritmi esenţiali de care este necesar să ţineţi cont: Panda (rigid şi fără echivoc), Penguin (pretenţios), Hummingbird (nu te juca cu optimzarea) şi Pigeon (porumbelul călător nu ajunge foarte departe).

Avem însă şi repere esenţiale sau algoritmi pentru motoarele de căutare ce dau atribute de calificare pentru un website sau pentru o pagină anume.

Algoritmul Mobile Google

Google a introdus acest algoritm pentru a impune un website din perspeciva adaptării la platformele mobile. Cu alte cuvinte, un website ce nu poate fi vizualizat corect de pe telefon mobil sau tabletă: nu merită un loc prioritar în SERP.

Algoritmul Mobile a fost lansat de Google pe 21 aprilie 2015. În prima etapă ca rigoare de testare. Apoi a devenit un repet prioritar pentru rangul unui website pe internet. Ce presupune acest algoritm de căutare? Lipsa sau deficienţele unui website pentru platformele mobile = slabă utilizare şi responsivitate pe platformele mobile. Ceea ce presupune că un website sau opagină de site nu pot fi consultate de pe telefon mobil sau tabletă. Şi, î mod logic, potrivit Google, accesul este deficitar sau chiar imposibil de pe platformele mobile.
Acest parametru este esenţial în primul rând pentru versiunile motoarelor de căutare, browserelor pentru platformele mobile. Şi impune un website, ca relevanţă, ca rang, pe platformele mobile.

Algoritm RankBrainn Google

Algorittmul RankBrainnde a fost lansat de Google pe 26 octombrie 2015. Un algortim ce este interpretat ca secundar dar ce are valenţe în primul rând în faţa competitorilor direcţi. Vorbim despre „creier”, despre inteligenţa unui articol. Revenim din nou la conţinut. Mai exact la calitatea conţinutului. Contentul este regele în promovare online. O spunem din nou şi insistăm pe importanţa conţinutului: text, foto, video. Cu tot ce presupune asta: descriere, elemente alt şi title. Deşi a fost gândit iniţial ca un algoritm Google independent, cu proprietăţi speciale, RankBrain a fost integrat în Hummingbird.

Algoritmul RankBrainn este utilizat de Google pentru a determina obişnuinţele şi dorinţele utilizatorilui de internet. Comportament pe care Google îl intuieşte după utilizarea interogării de căutare în raport eficient şi efectiv cu relevanţa conţinutului. RankBrainn serveşte pentru țintirea eficientă a raportului căutare/răspuns cerut de la internet. Şi, pentru că vorbim despre relevanţa conţinutului, Google a decis în 2017 să impună factorul RankBrainn ca al treilea cel mai important algoritm pentru stabilirea factorului de rang (page rank) pentru o pagină. Deşi nu există informaţii clare şi specifice, RankBrainn pare să devină un factor din ce în ce mai important. Fără a exista o definiţie clară a acestui algoritm de căutare, specialiştii consideră că reprezintă în mod clar relevanţa dovedită pentru un conţinut pentru o interogare web anume (web query). ceea ce impune de fapt un factor specific de tip rezultat „given query”. Sau, mai pe româneşte, ce primeşti ca rezultat în urma interogării unui motor de căutare.

Algoritm Possum de la Google

Algoritmul Possum de la Google

Aşa cum ne-a obişnuit Google, avem un altalgoritm cu nume de animal. Vorbim de Possum. Un mamifer marsupial ce trăieşte în Australia. Bineînţeles că are şi acest animăluţ are obiceiuri ce au fost utilizate de Google spre comparaţie. Possum-ul se urcă peste tot, pe toate crengile (internetului) până la cele mai mari înălţimi. Merge, circulă pe unde nici nu te-ai gândi că se poate căţăra şi umbla. Şi face comparaţia, acolo unde ajunge, între locul de unde a plecat şi unde a ajuns pentru a căuta doar el ştie ce. Ce este inedit la acest mamifer specific Australiei şi Noii Zeelande: sălășluiește şi în zone urbane. Adică umblă şi prin pădure şi pe la ţară dar şi prin balcoane. Exact acolo pe unde umblă şi mintea omului.

Algoritmul Possum a fost lansat de Google pe 1 septembrie 2016. Şi are ca obiectiv relevanţa locaţiei. Mai exact, acest algoritm de căutare face comparaţia, mai ales pe platformele mobile, între locul unde se află utilizatorul şi pagina de interes. Possum se asigură că există diferenţe mici geografice între locul unde se află cel care interoghează internetul şi un posibil rezultat al căutării din perspectiva localizării. Este un reper, un algoritm de căutare extrem de important pentru comerţul online. Şi merge, ca determinare geografică, până la proximitatea de nivel localitate. Spre deosebire de alţi algoritmi, în search query orice localitate introdusă este semnificativă. De exemplu dacă avem un website sau o pagină ce include anvlope + Ploiești în URL, acest algoritm identifică atât URL-ul cât şi locul unde se află serverul de website. Şi chiar dacă suntem în Timişoara şi interogăm o astfel de căutare, Google ne afişează rezultate cu locaţie specifică cerinţelor din interogarea de căutare (Ploieşti).

Algoritm Fred de la Google

Algoritmul Fred de la Google

Este cel mai nou algoritm Google. Fred este un algoritm lansat de Google pe 8 martie 2017. Un algoritm „de ziua femeii”. Poate de aceea este un algoritm Google ce nu are denumire de animal, nu este inspirat de grădina zoologică. Pur şi simplu Fred a fost lansat de ziua femeii. Probabil că Fred este simbolul pentru multe femei ca nume, ca reprezentare.

Este un algoritm dedicat în primul rând interferenţei între publicitatea contextuală şi conţinut. Dar şi conţinutul ce promovează incorect anumite repere online. Vorbim în primul rând de bloguri şi site-uri create special doar pentru a obţine bani pe internet, în special din afiliere. Site-uri fără conţinut specific dar care promovează linkuri de referral sau de afiliere. Fără a aduce însă conţinut şi informaţii unice. La fel, Google a mers pe relevanţa de conţinut. În acest caz chiar dacă ai un conţinut unic dar nu ai legătură directă cu ceea ce acesta promovează, in interiorul site-ului, pierzi în poziţionare.

Alţi algoritmi de căutare

Cu siguranţă există şi alţi algoritmi folosiţi de motoarele de căutare. Nu au primit denuiri sau nu au fost lansaţi oficial. Unul dintre aceşti algoritmi Google se referă la natura de securitate a unui website. Este vorba de licenţa de securitate. Sau, pe înţelesul tuturor, comparaţia între http şi httpS. Un website cu licenţă secure este favorizat în rezultatele căutărilor de Google. Un alt reper ar fi conţinutul video, mult mai de interes decât textul sau fotografiile.

Concluzie pentru algoritmii motoarelor de căutare

Am pus accent în acest articol în primul rând pe cei mai cunoscuţi algoritmi Google. Dar şi alte motoare de căutare importante cum sunt Yahoo sau Bing se manifestă similar. În aceste procese complicate rolul principal îl are comportamentul uman. Şi corelarea între ceea ce omul gândeşte, doreşte şi ceea ce obţine în urma interogării motoarelor de căutare. Motoarele de căutare folosesc „boţi”, „spideri” sau ceea ce am numi limbaje de programare active pe internet. Acestea devin din ce în ce mai „inteligente” şi mai eficiente în a determina dorinţa pe care o are omul atunci când foloseşte un motor de căutare. Dacă, spre exemplu, în urma cu 8-10 ani, aceşti spideri aveau doar rolul de a urmări pe internet corelarea pentru anumiţi termeni şi linkurile ce promovează, în prezent ei sunt adaptaţi pentru a recunoaşte mult mai mult.

1 Comment

Leave a reply

error: Nota 1 pentru copiat!