Cum scriem pentru online

Cum scriem pentru online sau cum redactăm pe internet. Este tema pe care o susţin în acest articol. Abordarea editorială, modul în care scriem pe şi pentru internet, textul de online are caracteristici specifice. Într-un mod scriem pentru gazeta tipărită, altfel realizăm textul pentru un comunicat de presă, în mod distinct scriem pentru online. Cum scriem pentru online? Este întrebarea pentru care vom aduce răspunsurile aşteptate. Şi folosim pluralul pentru că nu ne referim la un singur răspuns. Dar îmi propun să vă aduc informaţiile de bază pentru Cum scriem pentru online.

Venim cu răspunsuri bazate pe experienţa aplicată în mediul online, în zona de „media online”, în segmentul reprezentat de articolele scrise pentru internet. Şi precizăm de la bun început: conţinutul editorial pentru online are principii clare, distincte. Ce este necesar să înţelegeţi de la bun început pentru un articol web: acesta nu este scris în primul rând pentru oameni, pentru vizitatori. Articolul de internet este scris şi pentru roboţii motoarelor de căutare, aşa-numiţii „spideri”. Sau, exprimat ştiinţific, crawlerii motoarelor de căutare.

Îmi propun ca în acest articol să vă ofer informaţii de bază, un curs uşor abordabil pentru ceea ce reprezintă „scrierea” pentru internet. Pentru că tehnica de redactare, de scriere pentru internet este unică. Este o tehnică editorială distinctă şi total diferită de modul în care se scrie textul pentru ziar (tipărit), pentru radio, sau pentru orice alt mod de redactare de articol, de compunere de text. Tehnica de scriere online este cea mai complexă metodă de redactare a unui text. Pentru că, pe lângă textul propriu-zis, presupune şi integrarea unor elemente specifice doar redactării online. Acest articol conţine informaţii de bază pentru redactarea unui articol pentru online. Un articol ce reprezintă totodată cursul www.promoveaza-te.com „Cum scriem pentru online„. Voi începe acest curs general prin a distinge principalele tehnici de redactare: ziar, radio şi online.

Tehnici de redactare a unui articol

Mediul online ne-a transformat pe toţi în jurnalişti. Fie că relatăm pentru un public restrâns, pentru prietenii din listă, fie că avem un blog sau chiar o pagină de Facebook dezvoltată, toţi suntem într-o măsură mai mare sau mai mică jurnalişti. Social media a reinventat jurnalismul. Un teoretician al presei, profesorul canadian Marshall McLuhan, anticipa în 1962, în cunoscuta sa lucrare „Galaxia Gutenberg” că omenirea se va întoarce la comunicarea tribală. Ceea ce se întâmplă de altfel în prezent.

McLuhan nici măcar nu avea idee de internet la data când publica „Galaxia Gutenberg„. Vorbim despre anul 1962. Dar acest vizionar al jurnalismului anticipa ce avea să se petreacă cu jurnalismul în secolul XXI. Profesorul canadian sugera pe atunci că, în viitor, o persoană se poate adresa întregii lumi. La fel cum, în preistorie, un individ se putea adresa întregului trib, strigând şi vorbind ceva mai tare din mijlocul mulţimii. În mod similar, anticipa McLuhan, un cetăţean al viitorului se va putea adresa întregii lumi. Un vizionar care a anticipat evoluţia jurnalismului fără a avea cunoştinţă de dezvoltarea internetului şi a reţelelor de socializare. Şi folosea McLuhan termenul de „comunicare tribală” pentru a exprima acest principiu al comunicării prin care să poţi fi citit, „auzit”, de toţi cei de pe planetă.

„Galaxia Gutenberg” a lui McLuhan pornea de la momentul de referinţă al istoriei omenirii reprezentat de invenţia tiparului. Moment ce a fost urmat de publicarea cărţilor şi apoi de presa scrisă. Şi de aici porneşte cursul nostru. Pentru că în acest prim seminar vom face deosebirea între tehnicile jurnalistice de redactare.

Tehnici jurnalistice de redactare a articolului

Nu voi insista pe tehnicile primare, mai puţin răspândite de redactare a textului. Nu voi vorbi despre compunere, cerere sau comunicatul de presă. Mă refer în acest capitol la trei tehnici principale de redactare a textului, fără a intra în „ştiinţa literelor”, în zona de editare şi scriere a unei cărţi sau a unei lucrări ştiinţifice ce conţine aparatul critic necesar. Este vorba despre articole… Articole ce au la bază tehnici de redactare elaborate şi fundamentate de jurnalişti. Voi aborda cele trei genuri principale cu scopul de a distinge la final redactarea textului pentru online ca gen specific. Pentru că, în cele din urmă, editarea unui articol intră în zona jurnalismului. Şi avem trei tipuri principale de articole, din punctul de vedere al tehnicii redactării. Pe care le voi prezenta în articolul ataşat cursului Cum scriem pentru online.

Articolul de presă tipărită

Articolul pentru presa scrisă, pentru ziarul tipărit are cele mai puţine rigori. În presa scrisă poţi scrie orice tip de frază: lungime, exprimare logică, construcţie editorială. Ai clar un titlu, poate un subtitlu şi câteva intertitluri sau alte titluri cu subtitluri. Fără însă a genera elemente de semantică online ce trebuie transpuse în limbajul de programare al textului, în codul sursă, pentru motoare de căutare. Nu ai nevoie să identifici etichete, sau tag-uri ca în online. Poţi scrie fraze oricât de lungi. Spre deosebire de editarea textului online ce restrânge fraza ca lungime de text. Poţi repeta expresii chiar la începuturi de frază, poţi folosi genuri de exprimare literară ca repetiţia. Repetiţia este însă sancţionată în scrierea pentru online. În presa scrisă nu există conţinut video. Există însă fotografii care au cel mult o explicaţie plus autorul. Spre deosebire, poza articolului pentru online are: titlu, titlu alternativ, descriere.

Articolul de radio

Articolul de radio nu are titluri, intertitluri. Are poate o prezentare, un preambul, un anunţ ce poartă rol de titlu. Este caracterizat de fraze scurte, concise. La care se adaugă multe puncte şi virgule ce marchează momentul în care „ai nevoie de aer” (pentru citit). Este un articol construit în primul rând pentru a fi citit cu uşurinţă, cu intenţia de a crea mesaje şi „imagini sonore”. În acelaşi timp, în propoziţii sau fraze scurte, deseori este nevoie să descrii, să „povesteşti” imagini. Ceea ce este complicat ţinând cont şi de rigorile impuse de textul de articol gândit pentru radio.

Articolul de radio este mult mai greu de redactat decât cel pentru presa scrisă. Şi, pentru succesul său, acest articol trebuie „citit în gând” înainte de a fi pus pe hârtie. Cu toate acestea, articolul pentru radio nu are complexitatea editorială a textului pentru online. La radio nu avem imagini. Tocmai de aceea articolul de radio are nevoie de mai multă atenţie, de imaginaţia editorială necesară pentru a descrie cu ajutorul cuvintelor şi sunetelor imagini. De reţinut: website-ul unui post de radio nu trebuie să preia textul identic al articolului difuzat în eter. Articolul pentru online trebuie adaptat pentru web.

Articolul online

Ajungem şi la a treia metodă de bază de redactare a unui articol. Este o categorie specifică dezvoltată şi „pusă la punct” tot de jurnalişti. Vorbim despre tehnica de redactare a unui articol pentru online. Este ceea ce ne interesează în acest articol. Textul scris pentru internet are caracteristici proprii, separate şi unice faţă de articolele de ziar tipărit sau de radio. Cine face confuzia între un text general, unul de ziar şi ceea ce are nevoie internetul: greşeşte. Şi, din păcate, chiar dacă textul este bun, este plin de imaginaţie, unic din perspectiva abordării, exclusiv, aceste atribute nu acoperă elementele necesare pentru a asigura relevenţa pentru online. Şi cursul Cum scriem pentru online vă oferă informaţile necesare. Nu uitaţi: internetul nu te bagă în seamă, internetul te ajută, internetul te poate doborâ. Lucrând corect, editând un articol după reguli, internetul o să vă fie de ajutor.

Redactare articol internet

Articolul pentru online: cea mai complexă abordare

Textul online impune cea mai complexă abordare. Este vorba bineînţeles de textul unui articol conceput, scris şi publicat pe şi pentru internet. De ce? Pentru că se adresează celor mai „simandicoşi” şi pretenţioşi cititori: spiderii de internet, boţii, googleboţii. Sau, mai corect, vorbim despre crawlerii motoarelor de căutare. Aceşti paianjeni cu minte de roboţi de internet sunt, în secolul XXI, cei mai numeroşi cititori de articole de pe planetă. Totodată aceşti cititori sunt şi „critici literari” pentru tot ce se publică pe internet. Şi, ce este mai rău pentru omenire, spiderii nu au cultură, nu au spririt artistic, nu au imaginaţie. Sau, mai degrabă, încă nu au. Pentru că timpul şi programarea web va adăuga noi valenţe spiderilor de internet. Ei au însă capacitatea de a identifica conţinutul original, cel unic, cel cu valoare pentru internet.

De asemenea, aceşti spideri au capacitatea de a identifica conţinutul preluat, textul copiat din altă parte. Probabil că rapida dezvoltare a programării web va conferi noi capacităţi acestor roboţei construiţi din limbaje de programare web. Scrierea unui articol pentru online face parte totodată şi din optimizarea on-page, de interior a unui website. Este bine de reţinut: dacă nu respectaţi regulile de redactare a unui articol pentru online puteţi chiar pierde. nerespectarea regulilor de scriere pentru online vă poate aduce penalizări uneori de ireparabile pe motoarele de căutare.

Cum scriem pentru online

Relevanţa textului articolului online

Relevanţa, modul în care este scris un articol, contribuie cu peste 37% la popularitatea unui link pe internet. Cu cât textul este mai bine scris pentru online, cu cât este mai diferit, mai „unic”, cu atât mai multe procente din cele 37 sunt obţinute. Ce reprezintă restul procentelor de până la 100%? Diferenţa până la 100% este reprezentată de link-buliding -ul realizat pentru respectivul articol (optimizare out-page), de încrederea de care se bucură respectivul domeniu de internet, de vechimea domeniului şi dimensiunea lui (short-tail sau long-tail), de traficul organic obţinut, de promovarea pe social media şi de seriozitatea găzduirii (server de hosting).

Fiecare articol scris pentru online trebuie să ţină cont de anumite rigori pentru a avea succes. Articolul trebuie gândit din punctul de vedere al elaborării şi redactării pentru a se impune pe internet, în general, pentru tema abordată, pentru cuvintele cheie dorite. Şi, tot pe internet, articolul trebuie să se impună îl lupta directă cu articole apropiate, optimizate pe etichete similare. Avem aşadar, pe de o parte, concurenţa generală pe motoarele de căutare şi, de pe altă parte, competiţia directă cu produse editoriale similare. Pentru ambele competiţii articolul scris pentru online trebuie să ţină cont şi să aplice anumite principii de bază.

Jurnalism online

Principii de bază jurnalism online

Articolul pentru online trebuie să respecte anumite principii. Funcţie de îndeplinirea elementelor necesare, textul scris pentru internet poate avea sau nu succes în rezultatele motoarelor de căutare. Vom încerca în acest subcapitol sau seminar să enumerăm aceste elemente importante ce trebuie îndeplinite de un articol scris pentru online.

Şi, pentru a avea o logică, o ordine, vom începe din partea superioară a paginii ce afişează articolul. Avem titlul de browser, adresa WEB şi titlul text afişat pe website, în pagina de articol. Putem spune că avem trei titluri principale pentru un articol de website: browser title, URL-ul, titlul afişat ca text pentru articol. Sunt repere de bază când discutăm despre jurnalism online.

Avem apoi textul propriu zis al unui articol scris pentru online. Care, la rândul său, trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Şi nu este vorba de dimensiunea caracterelor (în puncte tipografice cum este în cazul presei tipărite), de caracterele (fonturile) folosite, aşa cum sunt reperele pentru presa scrisă. Pentru online avem alte repere, similare unele dar cele mai multe dinte ele absolut diferite de elementele de rigoare ale presei scrise.

Subtitlurile articolului online

Subtitlurile, intertitlurile pe care le „vedem” într-un ziar au funcţiuni similare „la citire” dar diferite pentru online, ca limbaj de programare. Subtitlurile în online sunt heading-uri şi sunt marcate specific pentru a putea fi identificate de spideri şi de algoritmii motoarelor de căutare. Altfel spus, subtitlurile unui articol web trebuie să poată fi citite ca atare atât de om cât şi de spideri.

Cum am amintit deja, un articol pentru internet este citit mai ales şi mai des de spiderii de internet şi apoi de oameni. Şi ordinea este cea corectă: un articol este indexat de internet doar după ce a fost „citit” de mai multe ori de spideri pentru a fi indexat. Funcţie de autoritatea domeniului şi de page rank-ul site-ului, crawlerii motoarelor de căutare îl vizitează mai des sau mai rar. Oamenii pot citi un articol de online doar după ce acesta a fost indexat prin parcurgerea lui de către spiderii de internet şi după ce spiderii îi dau „bun de tipar” şi apoi îl publică pe internet.

Articolul pentru online headings

Alte elemente importante ale articolului scris pentru online: fotografiile cu date de identificare pentru spideri, conţinutul video. Fiecare dintre acestea conţin titluri proprii, transformând o simplă fotografie într-un articol secundar al articolului propriu-zis pentru motoarele de cutare. Şi, în mod diferit de presa scrisă, avem şi conţinutul video. Care nu este obligatoriu dar care aduce plus-valoare conţinutului editorial destinat internetului.

Respectarea algoritmilor motoarelor de căutare

Separat de cele enumerate, un articol redactat pentru online poate conţine şi repere de geolocaţie. Şi, spre deosebire de articolul pentru presa scrisă (print) avem şi etichete (tag-uri), termeni ce sunt identificaţi ca atare de algoritmii motoarelor de căutare şi de spideri. Expresii ce se transformă la rândul lor în pagini secundare ce au conţinut identic cu articolul de bază dar au titluri distincte pentru internet. Vorbim în primul rând despre jurnalism online.

Un „canon” important pentru articolul scris pentru online, separat de unicitatea conţinutului, este dimensiunea, întinderea. Un articol scris pentru internet trebuie să aibă minim 300 de cuvinte. Un articol web de succes trebuie să conţină cel puţin 900 de cuvinte.

Titlul articolului online

Articolul are un titlu necesar, „literar” dar are totodată şi un titlu destinat motoarelor de căutare şi un reper de identificare web. Acesta se vede în partea superioară a motorului de căutare şi are denumirea de „browser title”. Sau, mai pe româneşte, titlul afişat de browser. Un al doilea reper cu rol de titlu, de identificare pentru motoarele de căutare, este URL-ul (Uniform Resource Locator). Sau, în mod colcovial, linkul sau adresa web. Aceasta este referinţa pentru o resursă web, în cazul nostru articolul scris pentru internet. Şi acest URL trebuie să fie „friendly” sau, altfel spus, prietenos cu motoarele de cătare.

Mai clar, acest URL ar trebui să conţină cuvinte explicative, termeni principali pentru conţinutul articolului. Cum s-ar putea altfel? Pur şi simplu ca URL-ul să afişeze nişte cifre alocate random (la întâmplare) de scriptul site-ului sau într-o ierarhie stabilită de acelaşi script realizat de un programator web.

Etichete, taguri pentru articolul online

Tot în zona de titlu principal intră şi etichetele sau tag-urile. Acei termeni pe care îi adăugăm la un text scris pentru internet pe care noi îi considerăm importanţi şi relevanţi pentru textul general. Atenţie: etichetele trebuie să se regăsească în corpul textului sau în subtitluri. Dacă nu respectaţi acest „canon” articolul va fi penalizat de algoritmii motoarelor de căputare. De ce? Petru că aţi folosit o expresie cheie fără legătură cu textul articolului. Aceste etichete se transformă la rândul lor în pagini de sine-stătătoare ce au ca titlu chiar tag-ul utilizat. Vom vorbi separat de aceste etichete pentru a înţelege mai bine importanţa lor pentru redactarea unui articol conceput pentru online.

Cum scriem pentru internet

Titlul principal al articolului online este însă cel regăsit ca „browser title”. Pentru că acesta este titlul identificat de spideri şi afişat în rezultatele căutărilor după interogarea motoarelor de căutare.

Separat de titlul principal pentru online pot exista şi titluri interne într-un articol scris pentru online. Despre aceste repere, denumite heading-uri vom vorbi într-un subcapitol dedicat, într-un seminar distinct.

Textul articolului web

Textul articolului web are impuneri specifice. Canoanele impuse de internet nu ţin cont în primul rând de talentul literar. Din păcate asta este realitatea. Sau, cel puţin în acest moment, în anul 2018, spiderii de internet nu sunt concepuţi, nu sunt încă programaţi pentru a interpreta, a detecta talentul literar. Sunt însă sigur că, în viitor, aceşti mici roboţei ai limbajelor de programare vor avea „cunoştinţe” extinse. În acest moment însă un articol conceput pentru web trebuie să aibă cel puţin 300 de cuvinte pentru a avea relevanţă pe internet. Pornind de la acest reper esenţial al textului articolului web, precizez că un articol ce se doreşte reper pentru internet trebuie să aibă cel puţin 900 de cuvinte. Deşi mă repet, vă rog să reţineţi că textul conceput pentru online trebuie gândit în primul rând pentru spideri şi abia apoi adaptat lecturii sale de către oameni.

Unicitatea conţinutului articolului online

În acelaşi timp, un text conceput pentru web trebuie să fie unic. Să nu fie copiat din alte resurse web. Sau, în situaţia în care se preia un conţinut să se precizeze prin link extern de unde provine informaţia. În această situaţie, conţinutul preluat nu trebuie să depăşească 200 de cuvinte. Un conţinut copiat este detectat de spiderii web şi penalizat de algoritmii motoarelor de căutare.

Textul redactat pentru online trebuie să conţină paragrafe distincte ce nu trebuie să depăşească editorial 170-250 de cuvinte. Este o altă deosebire a scrierii pentru online în comparaţie cu redactarea unui articol pentru ziarul tipărit.

Textul pentru online trebuie să conţină, pe cât se poate, paragrafe având la început expresii importante. Cu cât repetaţi mai des la început de paragraf expresii importante, chiar sinonime (recomandat), cu atât mai mult puneţi accent pe recunoaşterea acestora de către spideri ca relevanţă pentru text.

Headlines şi Headings pentru articolele online

Deşi vorbim tot despre textul articolului web am alocat un seminar distinct. Sau, aşa cum puteţi observa, am alocat un „headings” distinct sau, mai colocvial, un subtitlu de internet. Este vorba doar de câteva cuvinte dar acestea au un factor definitoriu pentru scrierea online. Este vorba despre „heading-ul” unui text conceput pentru internet. Separat de imaginile cu repere specifice pentru articolul de online, aceste subtitluri „atrag privirea” cititorului dar şi atenţia spiderilor de internet. Şi, aşa cum v-aţi dat probabil seama, textul pentru online este scris în primul rând pentru spiderii de internet şi nu pentru oameni. Spiderii au repere programate de „citire”, de parcurgere a textelor web, adaptate însă la obişnuinţa şi necesarul de content online pentru oameni. Este probail cea mai importantă diferenţă între articolul publicat într-un ziar tipărit şi cel publicat în online.

Subtitlurile concepute pentru redactarea online trebuie să ia în considerare atât obişnuinţa umană pentru citit cât şi parcurgerea conţinutului de către spideri. Da, am specificat deja, redactarea pentru online este cea mai complexă abordare a unui articol. O explicaţie simplă a acestei realităţi: articolul nu este citit doar de oameni.

Coduri HTML pentru titluri şi subtitluri

Nu doar utilizatorii, vizitatorii umani ai unui articol citesc textul publicat pe web. Textul publicat pe web este parcurs de crawlerii motoarelor de căutare, sau mai simplu spideri aşa cum i-am mai numit. Un crawler, cunoscut şi cu termenul de spider, robot sau „search bot” este un tip de program ce parcurge internetul şi analizează paginile găsite. Motoarele de căutare utilizează aceşti spideri pentru a indexa site-urile şi paginile de website. În acelaşi timp aceşti spideri clasează, funcţie de anumite elemente pentru care au au fost programaţi, relevanţa unui text pe care îl găsesc pe internet. Prin intermediul lor motoarele de căutare identifică şi clasează titluri si subtitluri ce sunt marcate specific în textul pentru online.

Din aceste motive titlurile şi subtiturile articolului scris pentru online trebuie marcate cu tag-uri HTML. În codul sursă al articolului veţi vedea că aceste titluri şi subtitluri au repere de programare de tipul <h1> până la <h6>. Cifrele între 1 şi 6 stabilind în programarea textului web relevanţa ca prioritate de titlu sau subtitlu. Cu o etichetă inclusă între aceste heading-uri aveţi şanse mai mari de a fi regăsit în interogările realizate de utilizatorii web pe motoarele de căutare.

Cuvintele din heading-uri

Google, de exemplu, preia cuvintele cheie menţionate în heading-uri (titluri, subtitluri html) pentru a impune textul ca relevanţă în rezultatele căutărilor. Altfel spus, degeaba folosiţi în editare un text cu bold, cu font mare, pe post de titlu sau subtitlu dacă nu îl marcaţi cu elementul html necesar (heading). Titlul sau subtitlul într-un text online trebuie să primească în timpul editării, înainte de publicarea în online, aceste repere necesare de limbaj html. Dacă nu veţi proceda astfel, Google nu va recunoaşte titlul, subtitlul şi relevanţa acestora. Alegeţi cu grijă deci expresiile, tag-urile, termenii pentru subtitluri şi titluri. Şi este foarte important să nu faceţi exces de aceste atribute.

Cititul omului şi crawlerii de internet

Am gândit acest subcapitol pentru că este extrem de important să înţelegem de ce un articol scris pentru online este diferit de orice altă abordare de concepere a unui text. Să subliniez de ce este mult mai complex un text conceput pentru online decât orice alt model de redactare. Vorbim despre obişnuinţa umană pentru consumul, pentru citirea unui text. Şi, în mod separat şi distinct pentru internet, de crawlerii motoarelor de căutare. Sunt două repere importante pentru textul redactat pentru internet.

Crawlerii: primii cititori ai articoului web

Crawlerii motoarelor de căutare, spiderii au fost programaţi în urma datelor obţinute din obişnuinţa oamenilor care utilizează internetul. La început, aceşti spideri au avut în limbajul de programare doar câteva repere. Odată cu trecerea timpului, aceşti spideri au evoluat. Mai precis au fost programaţi pentru a detecta din ce în ce mai multe informaţii pe web, pentru a le decela, interpreta şi clasifica. Spiderii sunt primii cititori pentru orice articol publicat pe internet. Expresia utilizată pentru ceea ce ar presupune lectura unui articol, pentru spideri, este de fapt „parcurgerea” unui conţinut web. Aşadar spiderii parcurg un conţinut editorial publicat pe online, analizând toate reperele pentru care sunt programaţi. Crawlerii pargurg un text web, reţin reperele acestuia, îl compară cu alte texte care mai pot exista pe internet, clasifică calitatea şi unicitatea conţinutului, intepretează şi clasifică relevanţa editorială şi de limbaj html.

Atenţie pentru introducerea codurilor necesare

Spre deosebire de spideri, omul vizualizează reperele esenţiale ale unui text scris pentru internet. Omul citeşte textul, este atras de titluri şi subtitluri, de fotografii, de conţinutul video. Dar pentru a uşura lectura umană a unui text pentru internet este necesar să aplicăm regulile de editare pentru online. Reguli ce au fost concepute, potrivit obişnuinţei şi comportamentului uman de citire şi au fost transpuse în limbaj de programare, în coduri html. Pentru că cine se exprimă, cine scrie pe internet, se presupune că este necesar să stăpânească elemente clare, distincte, pentru ca textul redactat pentru lectura umană să fie parcurs corect şi de crawleri.

Scriem online şi pentru oameni şi pentru crawleri

Cheia succesului unui editor online este ca acesta să înţeleagă că este necesar să redacteze corect un text atât pentru spideri cât şi pentru oameni. Un text corect scris, cu atributele necesare ce trebuie interpretate ca atare de către spideri, se va impune pe motoarele de căutare. Odată considerat relevant de către spideri, un text web va fi „urcat” în rezultatele interogărilor motoarelor de căutare (SERP). Atenţie însă: dacă utilizatorii care vor accesa aceste rezultate nu vor fi mulţumiţi de text, nu vor „zăbovi” pe articolul respectiv, acesta va fi coborât în ierarhia SERP (Search Engine Result Page).

Linkuri interne şi externe

Vorbim despre reperele pe care un articol pentru online trebuie să le includă. Am amintit de consistenţa articolului online, de titluri şi subtitluri. Dar este absolut necesar pentru succesul unui articol scris pentru online ca acesta să facă referiri web. Să se refere, tot prin intermediul programării web, la resurse interne de site sau la resurse externe, la alte website-uri. Aceste repere sunt însă necesare doar când doriţi un articol online de succes. Un text scris pentru online de minim 300 de cuvite, de recomandat peste 900, ce se doreşte articol de referinţă în online.

Un articol de succes în online trebuie să aibă şi „referinţe web”. Mai exact este necesar să aibă linkuri spre alte articole din interiorul site-ului (linkuri interne) şi linkuri spre alte articole de referinţă din afara site-ului (linkuri externe).

Importanţa link building-ului

Aceste linkuri se plasează pe termeni, expresii, ancore, cuvinte cheie ce au legătură cu conţinutul editorial spre care se face referire. De exemplu, dacă în acest articol am amintit de link-building am stabilit un link spre un articol sau o categorie a acestui website ce include informaţii despre această temă. Dar, pentru că tot în acest articol ne-am referit la spideri, vom face o referire cu link extern şi pentru web crawler. Şi, după cum puteţi remarca, am scris acest text cu italice pentru a semnala o expresie în altă limbă decât româna. Am şi accentuat prin bolduirea expresiei pentru a fi interpretată ca atare de spideri. Avem aşadar, în acest paragraf şi aplicarea unui link intern şi a unui link extern.

Cum scriem pentru online: geolocaţia

Atunci când redactăm un articol specific cu referire la un loc geografic, pentru a avea succes, integraţi elemente de geolocaţie. Aceste repere pot fi incluse prin imagini-hărţi, prin expresii ce se regăsesc în text. Dar, pentru o definire exactă, plasare a unui reper geografic va dau şi un exemplu aplicat. Cum scriem pentru online pentru a determina locaţia? Aveti un model in fereastra de mai jos. Eu locuiesc in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti. Şi am localizat geografic, printr-un cod de integrare, harta Google pentru cartierul meu. Este un exemplu pentru cum puteţi integra într-un articol repere de geolocaţie.

La ce ajută această informaţie inclusă într-un articol? Ajută în primul rând la algoritmii motoarelor de căutare ce interpretează o localizare geografică în raport cu oferta de conţinut editorial. Spre deosebire de localizarea „promisă”, inclusă mai sus în articol, pot continua şi cu o localizare geografică pentru oraşul meu. Astfel, mai jos, aveţi integrată în articol localizarea integrată în articol pentru capitala României.

Aceste repere, alături de tot ce am descris pentru scrierea unui text pentru internet, aduc plus valoare unui articol destinat prezenţei în online. Elementele de geolocalizare incluse într-un articol vă clasează mai în faţă pentru căutările ce au legătură cu localitatea respectivă. Elementele de geolocaţie pot fi introduse până la nivel de stradă, număr, adresă exactă. Aceste repere o să vă ajute mult în semnalarea în căutări pentru cei aflaţi în apropiere din punct de vedere geografic.

Fotografii în articolul web

Fotografiile publicate într-un articol web au la rândul lor caracteristici ce trebuie interpretate de spideri. Utilizatorul de internet, omul, vede doar imaginea. Şi este un lucru absolut normal: imaginea, fotografia atrage în conţinutul editorial de online. Dar este extrem de important cum integraţi imaginea in articolul construit pentru online. Integrarea unei imagini într-un text publicat pe web nu se compară cu o fotografie publicată într-un ziar tipărit. Cum scriem pentru online pentru integrarea foto?

Este obligatoriu ca un articol web să includă şi o fotografie. Dar postarea foto nu trebuie doar încărcată, integrată pur şi simplu într-un articol. Pentru că spiderii internet fac o corelare specifică între textul web şi imaginea integrată. Din acest motiv principal, fotografia trebuie optimizată cu sine şi cu textul articolului.

Caracteristici fotografie web

O fotografie web are caracteristici html ce trebuie completate pentru a face corelarea între text şi imagine. O bună optimizare a conţinutului de text pentru o fotografie o poate impune în SERP, separat de conţinutul text. Cu alte cuvinte, adiacent la un articol web aveţi şi o fotografie sau mai multe ce susţin conţinutul articolului sau chiar se impun separat în rezultatele căutărilor. Deseori aţi remarcat, pe Google, că separat de articole, de linkuri, vi se afişează chiar în prima pagina a rezultatului căutărilor fotografii (de obicei pe liniiile 4-6). Acele fotografii au fost bine optimizate pentru motoarele de căutare, pentru crawleri. Şi vă pot aduce notorietate poate chiar mai mult decât textul articolului în care sunt integrate dacă „poartă” elementele de semantică html specifice.

Importaant: utlizaţi şi încărcaţi fotografii în format acceptat pe internet: .jpg, .gif, .png. Un articol amplu ar trebui să includă fotografii în toate aceste formate de exprimare web. Este recomandarea pe cae o cuprindem în cursul Cum scriem pentru online.

Fotografia web: trebuie optimizată

În urma argumentelor enumerate vă recomand să acordaţi o atenţie deosebită fotografiilor pe care le includeţi în articolul redactat pentru internet. Fiecare fotografie trebuie să conţină titlu, descriere alternativă (ALT), descriere specifică. În plus, titlul alternativ (alt title) trebuie să fie corelat cu expresia pentru care doriţi să optimizaţi articolul. Fiecare fotografie în parte conţinută în articol trebuie să conţină titluri alternative distincte, specifice, identice cu expresiile pentru care intenţionaţi optimizarea textului.

Conţinut video pentru articolul online

Conţinutul video integrat în site şi respectiv în articol nu este definitoriu (încă) pentru clasarea în SERP. Cu toate acestea, conţinutul video ajută foarte mult la impunerea unui articol scris pentru online. Şi vă recomand să ţineţi cont de acest reper ce va deveni din ce în ce mai important pentru motoarele de căutare: conţinutul video. Şi avem două tipuri de integrare într-un articol atunci când ne referim la conţinut video. Cum scriem pentru online pentru integrarea video?

Conţinutul video încărcat în site este eficient pentru promovarea unui articol online. Pentru că, odată indexat de crawleri, o să apară distinct în rezultatele interogărilor web. Clipul video încărcat în website şi inclus în conţinutul articolului online va impune de trei ori conţinutul. În primul rând, articolul va avea pentru vizitator un argument în plus pentru ca acesta să „zăbovească” mai mult pe pagină. Cu un rezultat pentru eficienţa conţinutului determinată de crawleri şi în funcţie de bounce rate. În al doilea rând, un fişier video de calitate va fi indexat în zona de rezultate video din SERP.

Aţi remarcat opţiunea din Google pentru a obţine rezultate video în search query. În al treilea rând, un clip video încărcat în site şi prezent în articol dă plus-valoare content-ului general ceea ce determină o reacţie pozitivă a spiderilor. Adică crawlerilor le place din ce în ce mai mult să privească conţinut video. Cum scriem pentru online este cursul ce vă ajută să înţelegeţi şi importanţa conţinutului video în articolul de internet.

Integrare video în articolul online

În situaţia în care nu aveţi un clip video propriu site-ului încercaţi să integraţi un clip video extern. Este însă necesar ca acest clip video pe care îl integraţi (embeded) cu un cod de iframe să aibă legătură clară, directă şi specifică cu textul. Ce propune cursul Cum scriem pentru online? Aveţi la dispoziţie de exemplu clipurile video Youtube sau Vimeo. Puteţi integra un astfel de clip cu un cod de iframe într-un articol, cu rezultate pozitive pentru optimizarea generală a articolului de website. Vă dau şi un exemplu în acest sens, referindu-ne acum la algoritmii Google. Şi, pentru a exemplifica video importanţa algoritmilor Google pentru redactarea online vă oferim o reprezentare video.

Orice conţinut video este bine venit într-un articol online. Important este să aibă legătură cu conţinutul, cu textul general şi cu etichetele. Aşa cum am exemplificat eu mai sus: vorbesc despre algoritmii motoarelor de căutare. Şi integrez în acest articol un clip video Youtube despre importanţa algoritmilor Google. Separat de informaţia percepută de crawlerii motoarelor de căutare, un clip video chiar şi de la Youtube, îl reţine pe cititorul uman pe pagină. Iar această ”zăbovire” contribuie la îmbunătăţirea bounce rate. Cum scriem pentru online continuă cu informaţii preţioase.

Cum scriem pentru online: integrare social media

Un subcapitol ce prezintă informaţii pentru adaptarea conţinutului editorial online la dezvoltările social media. Această integrare a textului online cu social media a devenit reper pentru optimizarea conţinutului online. Cum scriem pentru online în corelare cu social media?

În acest moment, în 2018, corelarea unui articol web cu social media reprezintă un pic mai mult de 5% din totalul optimizării pentru motoarele de căutare. Deşi eu cred că procentul este mai mare, susţin promovarea şi integrarea fiecărui articol publicat pe web cu serviciile de socializare online cum sunt de exemplu Facebook şi Twitter. Am dat cele două exemple pentru că sunt cele mai populare servicii de socializare în România. Însă nu omiteţi şi promovarea pe Google, pe G+. Anticipez că prezenţa pe Google Plus va deveni din ce în ce mai importantă.

Ce presupune integrarea cu social media? Această integrare impune în primul rând promovarea unui articol pe reţelele de socializare. În al doilea rând presupune integrarea în structura website-ului de interacţiuni şi plugin-uri legate de servicii social media cum sunt de exemplu Facebook şi Twitter. Şi, aşa cum am amintit, nu uitaţi de Google plus. Şi  nu uitaţi că acest articol reprezintă un curs cu titlul „Cum scriem pentru online”.

Interacţiunea cu serviciile de socializare va deveni din ce în ce mai importantă. Din acest motiv vă recomand o activitatea permanentă şi susţinută pentru orice website, cu promovarea fiecărui articol pe serviciile social media. Dacă nu ţineţi cont de interacţiunea cu serviciile de socializare veţi pierde procente importante în totalul general reprezentat de promovarea online. Şi subliniem în acest articol ce susţine cursul Cum scriem pentru online.

Cum scriem pentru online: optimizarea textului

Acest subcapitol se bazează atât pe studiu cât şi pe experienţa obţinută de-a lungul timpului în redactarea de conţinut pentru online. Este un capitol al redactării textului pentru online dedicat pentru editorii online cu experienţă. Odată ce aţi ţinut cont de toate informaţiile prezentate, aceste informaţii sunt dedicate pentru un „reglaj fin” al textului de conţinut web. Totul se bazează pe obişnuinţa crawlerilor motoarelor de căutare dar şi a citirii de către oameni a textului regăsit pe internet. Din acest motiv textul redactat pentru online are un public dublu: oamenii şi crawlerii. Este de altfel motivul pentru care textul pentru online are nevoie de o abordare diferită, specială, specifică. Cum scriem pentru online pentru a satisface crawlerii?

În plus, faţă de cele deja amintite ca informaţii pentru redactarea textului de internet, este bine să reţineţi că frazele trebuie să fie scurte. Şi nu trebuie să aveţi mai mult de două fraze consecutive care să înceapă cu exact acelaşi cuvânt. Dacă nu veţi respecta aceste reguli secundare o să vă afecteze la scorul primit pentru calitatea textului destinat de această dată oamenilor şi nu crawlerilor. Paragrafe bine determinate, nu prea lungi şi despărţite prin titluri şi subtitluri (am amintit deja importanţa heading-urilor pentru SEO). Această regulă este importantă atât pentru lectura umană cât şi pentru parcurgerea textului de către spideri. Textul integral trebuie să aibă cel puţin 300 cuvinte.

Nu faceţi exces de expresii cheie

Important, abundenţa, prezenţa ca procent a cuvântului sau expresiei cheie, pentru ceea ce dorim să optimizăm textul, nu trebuie să depăşească 2,5%. Este unu dintre subiectele pe care insistăm în acest curs „Cum scriem pentru online”. Un procent de prezenţă pentru expresia optimizată este bine să se regăsească în corpul textului în proporţie de 0,9%-2%. Pe scurt, nu faceţi exces de zel cu folosirea expresiei pentru care doriţi să optimizaţi textul. De asemenea, expresia pe care se optimizează textul trebuie regăsită cel puţin într-un subtitlu de tip heading 2. Cu cât mai multe (subtitluri), cu atât mai bine. Tag-urile (expresiile) secundare folosite trebuie regăsite cel puţin de două ori în text. Nu folosiţi tag-uri ce nu se regăsesc în text. Titlul de browser nu trebuie să depăşească 70-80 de litere (semne). Un text cu mai mult de 900 de cuvinte, cu link(uri) externe de calitate, cu link(uri) interne, aduce plus-valoare SEO (Search Engine Optimization). Important: nu trimiteţi link-uri (nici intern, nici extern) către pagini optimizate exact pentru acelaşi termen. Nu linkuiţi aceeaşi expresie pentru care doriţi să vă optimizaţi propriul articol.

Final de curs Cum scriem pentru online

Acest articol publicat pe www.promoveaza-te.com include textul de referinta pentru cursul Cum scriem pentru online. Şi pentru încheiere cred că este momentul să vă mai dau o informaţie. Pentru că aşa cum aţi observat în cursul Cum scriem pentru online am încercat să abordăm toate problematicile impuse de scriere unui articol pentru web. Este impoarant ca tot ceea ce scrieţi, articolul pentru web, să nu fie publicat instant în online. O ultima recomandare a cursului Cum scriem pentru online: lucraţi pe ciornă, în draft. Nu publicaţi articolul conceput pentru online decât în momentul în care sunteţi sigur(ă) că îndelineşte minimul necesar SEO.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

error: Nota 1 pentru copiat!