Search marketing

Când vorbim despre search marketing ne corelăm cu metode de promovare online. Search marketing-ul reprezintă un cumul de măsuri, proceduri pentru îmbunătăţirea prezenţei pe motoarele de căutare. Totul pentru a obţine cele mai bune rezultate într-un proces de promovare online. Search marketing este o combinaţie, un cumul între SEO şi SEM cu scopul de a obţine rezultate în primul rând în SERP. Şi, pentru a defini termenii SEO înseamnă „search engine optimization„, SEM înseamnă „search engine marketing„. Iar SERP înseamnă „search engine result page„. Sunt cele trei expresii de bază, definitorii pentru ceea ce presupune promovare online.

Pe scurt, search marketing reprezintă procesul prin care se urmăreşte obţinerea de trafic şi vizibilitate online pe motoarele de căutare. Acest proces include tot ceea ce presupune un proces de promovare online: SEO şi SEM totodată. Cuprinzând atât metode on-site, off-site, proprii sau plătite.

Ce presupune search marketing

Conceptul de search marketing include o serie de procese de analiză şi acţiune u cu scopul optimizării şi promovării web. Nu vom intra în detalii dar vă prezentăm principalele elemente incluse în acest concept. Nu ne propunem un curs. Dar dorim să vă familiarizăm cu acest concept esenţial pentru orice magazin online, site de prezentare, blog sau website media.

  • SEO: are ca obiectiv obţinerea de trafic în mod organic şi gratuit.
  • SEM: obţinerea de susţinere prin link-building, metode SEO şi promovare plătită pe principalele motoare de căutare.
  • Publicitate plătită, contextuală, denumită şi PPC (pay per click) – plata pentru click sau cost per click. Mai pe româneşte: promovare online plătită.

Iniţial a existat conceptul de SEM. Dar în urma dezvoltării şi câştigului în complexitate, SEM a devenit subsidiară procesului complex de search marketing. Nu dorim să vă confuzăm dar aceştia sunt termenii de bază cu care se lucrează în tot procesul de promovare online.

Search Engine Marketing

Obiectivele search marketing

Închipuiți-vă ultima căutare pe care aţi făcut-o pe Google sau Yahoo pentru a găsi ceva. Cuvântul, termenii sau textul pe care le-aţi tastat în micuţa cutie de căutare se numeşte „câmp de căutare” (search query). Ceea ce v-a ajutat să ajungeţi la un rezultat, la un răspuns în urma căutării efectuate. Pagina ce va afişat rezultatul căutării este cunoscută în termeni de promovare online „SERP”, mai exact Search Engine Results Page. Sau, mai pe româneşte, „pagină creată pentru a afişa rezultatele unui motor de căutare”. Studiile şi experienţa au demonstrat un principiu esenţial. Cu cât mai bine este poziţionat un website sau un link de website în SERP, cu atât mai multe şanse sunt pentru a obţine trafic organic, de calitate. Bineînţeles că deseori ne punem întrebarea: cum stabileşte Google sau Yahoo această afişare ierarhizată? Vă putem spune că răspunsul este dat de search marketing.

De ce este important search marketing-ul?

Răspunsul este simplu. În fiecare zi milioane de persoane folosesc motoarele de căutare pe internet. Într-o dorinţă de a găsi informaţii, produse, date, lămuriri pe internet. Sau pentru a-şi rezolva anumite probleme. Întrebare: nu vă doriţi ca site-ul dv. să apară în rezultatele motoarelor de căutare? Asta presupune însă ca site-ul dv. să fie adaptat, pregătit şi construit pentru a ajunge acolo unde vă doriţi: pe prima pagină în SERP. Din acest motiv aveţi nevoie de search marketing pentru a vă pune în practică strategia de promovare online. Search marketing-ul este instrumentul la care apelează orice persoană sau firmă pentru a-şi îmbunătăţi prezenţa în mediul online.

Acum, că v.am familiarizat câtuşi de puţin cu conceptul de „search marketing” o să vă oferim câteva informaţii suplimentare. Este vorba de două tactici esenţiale pentru orice strategie de SM.

SEO (Search Engine Optimization)

Mai sus am explicat în mare că SEO este un proces destinat câştigării de notorietate pe internet, prezenţă în SERP fără a apela la plată. SEO este rezultatul eforturilor proprii pentru a respecta proceduri şi norme impuse şi presupuse pentru motoarele de căutare. Este baza unui proces de promovare online. Puteţi prin SEO să obţineţi rezultate similare cu cele ale reclamelor, ale marketingului online plătit. Deseori când căutaţi un termen sau o expresie regăsiţi în partea superioară a paginii cu rezultate publicitatea. Şi, un pic mai jos, site-urile carenu sunt promovate dar se „aşează singure” în acel clasament. Diferenţa între o promovare SEO şi o promovare plătită este chiar aceasta: ce e sus e plătit, ce e mai jos se află acolo prin SEO.

În utlima perioadă implementarea SEO a devenit mult mai complexă. Nu mai constă doar în rezultate ce conţin informaţii de tip text. Separat de căutările generale se afişează zone distincte. Şi vorbim aici în primul rând de rezultate ale căutărilor pentru imagini şi cele pentru video. Identitate vizuală devine din ce în ce mai importantă. Şi reprezintă următorul pas pentru aplicarea SEO. Despre identitate vizuală vom mai vorbi pe acest website dar este bine să reţineţi că, în scurt timp, va deveni un reper extrem de important pentru prezenţa pe internet. Textul va fi depăşit de fotografii şi pozele vor fi lăsate în urmă de video. Acesta este „drumul” prezenţei pe internet. Şi noi, prin www.promoveaza-com avem servicii dedicate şi vă ajutăm pentru îndeplinirea obiectivelor SEO.

PPC, SEM, promovare SE plătită

Este a doua zonă importantă din procesul de search marketing. Este posibilitatea de a ajunge rapid pe primele locuri în SERP. Dar o campanie de promovare, fie ea şi plătită, nu este uşor de administrat. Dacă nu aveţi pricepere, experienţă în acest domeniu, este bine să apelaţi la www.promoveaza-te.com.

Motoarele de căutare cum este „big boss” Google găsesc conţinutul de calitate pe ca e îl listează identificând texte, fotografii, video, documente pdf. Toată această muncă este realizată de spideri. Aceştia sunt nişte boţi, mici expresii de programare transpuse într-o inteligenţă artificială responsivă cu calităţi unice de identificare şi evaluare a unui conţinut web. Informaţiile obţinute de spideri sunt corelate cu alte date înmagazinate în memoria permanentă a motorului de căutare Google. Calitatea conţinutului este corelată cu bounce rate sau, mai clar, timpul petrecut în total de utilizatori pe o pagină. Mai exact, rata de respingere ce este determinată de calitatea conţinutului. Spiderii decelează astfel între un conţinut slab şi unul de calitate luând ca reper important obişnuinţa navigatorului pe internet. Utilizator care, dacă nu găseşte un conţinut relevant, nu ajunge la ceea ce îl interesează, părăseşte rapid locul unde a ajuns. Aici intervine publicitatea plătită. Prin care îl aduci pe vizitatorul, consumatorul de internet, acolo unde doreşti. Dacă el pleacă repede: nu este treaba Google. Pentru că acest motor de căutare cu impuneri de calitate îşi asumă corectitudinea doar pentru ceea ce înseamnă un SERP organic.

Cum creştem şansele de afişare prin căutări organice

Este de fapt dezideratul search marketing-ului. Şi ţinta eforturilor de promovare online. Este zona în care rolul principal îl deţine SEO. Sunt mai multe metode prin care puteţi creşte şansele ca site-ul să fie afişat în urma căutărilor organice. Dar cel mai important este să ţineţi cont de conţinut. Pentru că spiderii citesc contentul şi evaluează calitatea conţinutului. Conţinutul este „regele” în lumea reprezentată de SEO. Conţinutul aduce autoritate şi în timp notorietate. Impune un website pe nişa de competiţie online. Nimic nu poate păcăli spiderii. Google va determina calitatea conţinutului şi îl va promova în SERP funcţie de repere bine stabilite. Algoritmii Google sunt necunoscuţi. Dar specialişii SEO ştiu cu siguranţă, prioritar, ce nu trebuie făcut pentru a încălca aceste cutume. Apelând la un audit SEO, implementând rezultatele impuse de acesta, veţi creşte şansele de afişare prin căutări organice. Totul are la bază promovarea online pe care noi o asigurăm cu profesionalism şi dedicaţie.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

error: Nota 1 pentru copiat!